9. joulukuuta 2016

"ITSEENSÄ RAKASTUMINEN ON ELINIKÄISEN ROMANSSIN ALKU"

Otsikko on Oscar Wilden sitaatti. Ostin "Dorian Grayn muotokuvan". Kirja luettu vuosia sitten joskus nuoruudessa, eikä sitä minulla enää ole. Nyt on. Ja luetaan taas. Oscar Wilde on sanonut "Sellaista asiaa kuin moraalinen tai moraaliton kirja ei ole. Kirjat ovat hyvin kirjoitettuja tai huonosti kirjoitettuja. Eivät muuta."  Ostamani Dorian Gray on uusi suomennos, Jaana Kapari-Jatta. "Hyytävä" kirja, kuten takakansikin kertoo. Englanniksi alkuteos ilmestynyt vuonna 1891. Eikä se saanut hyvää vastaanottoa. Sitä käytettiin aikanaan Wildeä vastaan oikeudenkäynnissä, jonka seurauksena hän joutui vankilaan homoseksuaalisuudesta ja siveettömästä elämästä. Nyt Oscar Wilde on kirjallisuuden klassikoita.

Hedelmiä ja muuta kivaa hankin myös. Oli myskikurpitsaakin ja minätyttö ostin. Tänään uuniin. Loppuviikko menee mukavasti lukien ja kurpitsasosetta maistellen. Kukkakaupasta toin Guzmanian. Suomeksi "Timanttiananas" ja kotoisin kaukaa etelästä. En ole viherpeukalo, jotta mitenkähän tämän eksoottisen kasvin hoidossani käy? Vaatii valoa ja se on jo iso tenkkapoo. Tämä asunto kun on tummempi kuin edellinen.

Posti on ihmisten hampaissa ja on syytäkin. Presidentin kutsu itsenäisyyspäivän juhlaan myöhästynyt niin paljon, että nippanappa ehti kutsuttu saada puvun tilaisuuteen.  Eräs reserviläinen ylennettiin, mutta kutsun Ritarihuoneen ylennystilaisuuteen Posti toi vasta tilaisuuden jälkeen. Muitakin mokia on todettu. Posti tietää vaikeuksia olevan, mutta niiden annetaan syystä tai toisesta jatkua. En ymmärrä. Ihmettelen muiden lailla. Olen tottunut, että Italiassa posti toimii miten sattuu. Omien lähetysteni kanssa kokemuksia. Kerran ystäväni sai kirjeeni vuoden päästä. Postisäkki lojunut Tiberin pohjassa. Joskus hän ei ole saanut ollenkaan. Mutta että täällä säntilliseksi mainitussa Suomenmaassa Posti on alkanut lepsuilla ja tulla välinpitämättömäksi, hämmästyttää. No, niin moni muukin asia on mennyt huonommaksi, niin miksi ei Postinkin toiminta? Mitähän minulta on jäänyt tulematta? Posti ei kulje, kun Kusti ei polje.3 kommenttia:

 1. Niin ihmettelen minäkin postin toimintaa. Minusta toimivat postipalvelut ovat yksi järjestäytyneen yhteiskunnan peruspalveluita ja niiden on toimittava. Kertoisitko vähän lisää, mitä teet myskikurpitsasta uunissa? Kypsyttelet muiden uunijuuresten lisänä, vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kypsyttele, Marjatta. Otin ohjeen Suomi-USA-lehdestä (olen yhdistyksen jäsen) ja tein sen mukaan tänään. Siis: myskikurpitsa kuorimattomana pitkittäin halki,siemenet pois, kuoppa vettä täyteen, uuni 175 astetta, kurpitsat vierekkäin astiaan ja uuniin. Pidin niitä siellä KAUAN, kunnes pehmiävät. Sitten kaavin kypsän ja pehmeän sisuksen (kuoret heitin pois)johonkin kippoon ja sekoitin vimmatusti, sekaan voita ja suolaa. Tykkäsin. Aito amerikkalainen ohje. Kokeile. Kohta joulu. Hyvää odotusaikaa ja sitä itteään, kun aika koittaa.

   Poista
  2. No tuohan onkin aika mielenkiintoinen tapa käyttää kurpitsaa! Kiitos "reseptistä". Kokeilen ihan varmasti. Ja kiitos samoin sulle, mukavaa Joulun odotusta.

   Poista