28. syyskuuta 2012

HELSINGIN KAUPUNGIN RAKENNUSVIRASTO

Kun luin netissä mitä kaikkea Helsingin rakennusvirasto on tässä kaupungissa kieltänyt vuodesta 1998 lähtien,aloin jälleen ihmetellä,miksi meillä ollaan niin kireitä,suvaitsemattomia ja yleensä kielteisiä? Niin miksi? HS.fi keräsi näitä kieltoja,joista osa on harmittanut minuakin aikoinaan.Ihan vaan tässä kaupungissa asuvana ja elävänä.

Miksi kastanjakauppiaan vuokraa Stockmannin kulmalla nostettiin niin paljon,että hänen oli luovuttava tästä pienestä joulumieltä nostattavasta viehättävästä myyntikojustaan?Jo pelkkä paahdettujen  kastanjoiden tuoksu  houkutteli kylminä talvipäivinä meitä suomalaisia tutustumaan tämän herkun  makuun.Minkä vuoksi Espan puisto ei enää rakennusviraston päättäjille kelvannut Tuomaan markkinoiden pitopaikaksi? Minäkin monena vuonna käynyt ja nauttinut markkinakojujen valoista,iloisista ihmisistä ja talvisesta puistosta.Markkinat ovat Espan puistoa koristaneet vuodesta 1995 lähtien aina joulun tienoilla.

Nyt ne ovat Senaatintorilla ja kato kävi.Minäkään en mennyt.Toki ympäristö markkinoille on juhlava Engelin kädenjälkineen ja hallitsevana ylväs tuomiokirkko.Onko markkinoille liian komeaa? On.Kodikkuus tiessään,nupukivet torin kaltevalla  pinnalla haittaavat.Alue on liian suuri. Espan puiston intiiminen tunnelma poissa.Ei talvivaippaisia puita kojujen yllä,ei katulyhtyjä tuomassa salaperäistä valoa.Ei valoja ylipäätään riittävästi,sanovat nyt kauppiaat.Alue liian laaja ja avara,kojut hajallaan.Monenkaan kaupunkilaisen askeleet eivät enää Tuomaan markkinoille vie.Espan puisto oli luonnollinen kohde.Siellä sykkii elämä,jota Eino Leino yhä jalustaltaan katselee kämmenellään kolikko,jonka alkuperää ja syytä ei kukaan tiedä.Pronssinen 55v Runeberg vakavana jaloissaan Maamme-laulun sanoihin nojaava herkkä Suomi-neito. Joku talvehtimaan jäänyt lokki istahtaa Runebergin päälaelle suurempaa kunnioitusta tuntematta kansallisrunoilijaamme kohtaan.

Puuveistosten ilmiömäinen luoja arkkitehti Gennadi Pitchull Suomeen tultuaan pääsi Helsingin rakennusviraston työpajalle töihin useaksi vuodeksi.Hän veisteli puusta teoksia lasten leikkialueille,paikkoihin,jotka somistusta kaipasivat.Tämmöistäkään työtä pelkäämätön arkkitehti ahkeroi moitteettomasti ja sitten sai potkut.Rakennusvirasto ei pitänytkään kaupungin kaunistamisesta puuveistoksilla.Eivät kai sopineet kaupungin kuvaan,jonka pitää olla yksinkertainen ja suoraviivainen ilman mitään krumeluureja,usein ilman silmänilojakaan.

Monia muitakin arvoisa Helsingin rakennusvirasto on kieltänyt.Jotkut aiheellisesti mutta useat aiheettomasti,ajattelemattomasti ja kuuntelematta kaupunkilaisten mielipiteitä.Arvovaltainen Helsingin kaupungin rakennusvirasto on puhunut.

2 kommenttia:

  1. Olet niin oikeassa!! Olisi mielenkiintoista tietää mitä rakennusvirasto tähän vastaisi, mitä perusteluita heillä on päätöksilleen. Vastaisivatko jos lähettäisit tekstin Hesarin yleisön osastolle?

    VastaaPoista
  2. Sari,kyllä kaupunki on vastannut.Tuomaan markkinat siksi Senaatintorille,että tori ympäristöineen elävöityisi.Torielämää nykyisen Kauppatorin tapaan on siellä ollut ennenkin.Tosin silloin kun Helsinki oli vielä nuori ja uusi.Nyt saneeratut Torikorttelit edesauttavat henkevöitymistä ja toivon mukaan innostavat kansaa askeltamaan myös sinne päin.Mutta: Tuomaan markkinat takaisin Espan puistoon! Ja kaupunkilaisten ristimä Kastanjakuningas takaisin Kolmen sepän juurelle!

    VastaaPoista