12. syyskuuta 2012

MOITTEITA SAIRAANKULJETUKSESTA

Olen jälleen kerran noussut takajaloilleni eli suivaantunut taannoisen sairaankuljetusyhtiön toimintaan.On yksityinen ainakin Helsingissä toimiva firma.Meillähän oli kolmisen viikkoa sitten kotona tilanne sellainen eräänä sunnuntai-iltana,että katsoin aiheelliseksi kutsua ambulanssin.Se tuli ei-kiireellisenä,josta ei valittamista,koska hätätilannetta ei suinkaan ollut.Kaksi miestä.Heistä toinen oli asiallinen,ystävällinen ja ammattitaitoinen.Toinen ei.Hän oli ylimielinen,asiaton,istuskeli nojatuoleissamme huoneistossa,oli kanssani eri mieltä jokaisesta potilasta koskevassa asiassa, "kyseenalaisti omaishoitajan puheet",jonka myös pani raporttiinsa.Jo tultuaan sisälle,kysyi minulta,jos talossa asuu paljon vanhoja ihmisiä.En ymmärtänyt syytä kysymykseen,mutta kerroin olevani  tietämätön muiden asukkaiden ikärakenteesta.Myöhemmin selvisi hänen luulleen minun jostain syystä hoitavan kaikkia talon asukkaita (?).Eivät vieneet puolisoa.Toinen mies pyysi minulta eteisessä hiljaisella äänellä anteeksi kollegansa käyttäytymistä.Pyysin lähtemään,josta myös raportoitiin minun olevan ylen hermostunut.

Tein asianomaisen firman toimitusjohtajalle kirjallisen valituksen.En siitä,että miestäni ei viety,koska uskoin heidän pintapuolisten tutkimustensa tulokset,joihin aina tukeudutaan,vaikka omainen tietää potilaan tilassa muutoksen ja hänen tarvitsevan pikaista apua.Soitin aamulla varhain jälleen ambulanssin,joka ei ollut mainitun firman.Nämä miehet katsoivat miestäni ja sanoivat vievänsä hänet heti sairaalaan.Tutkimukset tehtiin ja lähdettiin.Sillä tiellä puoliso olikin sitten kaksi viikkoa.

Sain ensimmäisen sairaankuljetusfirman toimialajohtajalta toimitusjohtajalle lähettämästäni kirjeestä vastauksen.Siinä puolusteltiin kuljettajan käytöstä,kehuttiin ammattitaitoa,koulutusta jne.Kuuluu kuulemma asiaan tutkailla potilaan kotia (=kokeilla tuolien istuvuuden mukavuutta) etsiäkseen asunnosta "riskitekijöitä,kun potilas jää asuntoon".Vuosikymmenien varrella meillä,sekä vanhempieni ja nyt puolison takia,on käynyt useitakin ambulansseja,mutta yksikään kuljettaja ei ole kajonnut irtaimistoomme,poistunut potilaan luota tutkiakseen asuntoa mm.keittiön pöydän ääressä istuskelemalla,kuten nyt. Kirjoitin myös toimialajohtajalle kirjeen ja kerroin mitä mieltä olen mainitusta ambulanssifirmasta sekä tämän tietyn,nimeltä mainitun, kuljettajan käytöksestä.Mainitsin myös,että mieheni vietiin seuraavana aamuna sairaalaan.Mahdollisuuksieni mukaan tulen vastaisuudessa visusti välttämään tämän yksityisen sairaankuljetusfirman palveluja.Olen kuullut  muidenkin ihmisten valittavan samaisen yhtiön sairaankuljetustehtävissä olevista kuljettajista.Jätän tässä kuitenkin mainitsematta yhtiön nimen.
2 kommenttia:

  1. Siinäpä fiksu ambulanssimies. Hän on keksinyt miten välttää todellista osaamista vaativan asiakkaan arvioinnin ja kenties paikan päällä tapahtuvan hoidon! Hän kokeilee tuolien istuvuutta, hahha! Olisiko miehesi päässyt heidän mielestään hoitoon jos tuoleista olisi puuttunut esim. yksi jalka? Kuka ihminen hoitaa koko talon vanhukset? En ole moista ennen kuullut!!

    VastaaPoista
  2. No ei ole moisenlaista sairaankuljettajaa ennen tielleni osunut ja toivon,ettei osukaan.Kokemus sekin.Ja kokemuksethan kartuttavat tätä elontietä.Eikös niin,Sari?

    VastaaPoista