20. heinäkuuta 2011

SANASANKARIA LEIKKIEN

Tuulettimet surisee,aurinko paistaa ja tiedossa turkasen lämmin päivä.Eläinlääkärin mäyräkoira alakerrassa herännyt myös.Sanoo haukunnalla sanasen ohikulkijalle.Se on hermostuneempi kuin aikaisemmin.Onkohan osasyynä,kun lapset sitä härnäävät huudoillaan ja hyppimisillään koiran pation edessä? Lasten läsnäolevat vanhemmat sallivat tämän käytöksen.

Juuri eilen illalla juttelin puhelimessa maailmanmatkaajaystäväni kanssa ihmisten muuttumisesta aina vaan piittaamattomampaan suuntaan.Se näkyy kaikkialla ja kaikessa.Sain tuta tämän samoin eilen.Alakertaan muutti kolme nuorta.Heillä on kaksi kissaa.Pitävät ikkunaa poissaollessaan sen verran auki,että kissat pääsevät pihalle ja pitemmällekin.Lemmikkieläimet on pidettävä kytkettyinä niin kaupunkialueella kuin taloyhtiöiden pihamailla.Kissa ei tee poikkeusta.

Kävin kertomassa nuorille soluasukkaille ja sain puolikiukkuisen ryöpyn vastaani "mä en tiedä järjestyssäännöistä ja kissat saa olla vapaana",ovi kiinni.Jäljensin järjestyssäännöistä lemmikkielänkohdan ja tiputin sen heidän postiluukustaan.Loukkaannuin nuoren miehen käytöksestä sekä asenteesta ja otin yhteyttä isännöitsijään.Hän lähettää järjestyssäännöt sekä kirjeen nuorille.Ei ole kysymys pelkästään irrallaan juoksentelevista kissoista tai muista kotieläimistä,vaan myös siitä,että meillä on lasten leikkialue muutaman metrin päässä talosta.Leikkialueille ei eläimillä ole mitään asiaa koko Helsingissä.Miten nämä kissanomistajat eliminoivat eläimiltään talon leikkialueelle menemisen? Ei millään.Kun vielä asenne on se miltä eilen näytti.

Opinkohan koskaan ummistamaan silmäni kaikelle tahalliselle ja tahattomalle pahalle maailmassa? Vaadinko ihmisiltä liikaa? Miksi ajattelen toisten ihmisten huomioon ottamisen olevan niin tärkeää? Onko syynä kotikasvatus,jota vielä minun lapsuudessani ja nuoruudessani pidettiin arvossa? Miksi harmistun siitäkin,kun jätehuoneen lattia on peittynyt roskapusseista,vaikka laatikot ovat niitä varten? Ärsyynnynkö liikaa niistä kymmenistä ja taas kymmenistä tupakantumpeista,joita viskataan rapun eteen maahan,vaikka lasipurkki on puolen metrin päässä tupakoijasta? Mitä varten en hyväksy pauhaavaa koko talon täyttävää musiikkia puoli yhdeltä yöllä? Pitäisikö minun suvaita koirankakkaläjä lasten hiekkalaatikossa? Milloinka annan anteeksi sen,että istuttamani kukat on revitty ja ripoteltu pitkin pihaa? Olenkohan minä liian ankara? Pitäisikö minun astua 2000-luvulle hällävälityyliseen maailmaan ja opetella elämään ajan hengen mukaisesti? Unohtaa kaikki se kasvatus,josta vanhempani aikoinaan näkivät vaivaa evästäen minut hyvään aikuisuuteen.Heittää romukoppaan arvot,joita he pitivät tärkeinä ja minulle opettivat.Vai pidänkö pintani tässä maailmassa,jossa välinpitämättömyyttä pidetään arvossa arvaamattomassa? Taidan kallistua tähän jälkimmäiseen.Vieläkin.

No,etten vaikuta siltä,etten huomaa maailmassa mitään hyvää tai ihmisiä,joissa ei suurempaa moitteen sijaa ole,niin huomaan toki.Ne asiat vain tuppaavat peittymään kaiken pahan alle jo siksikin,että kaikki miellyttävä on vähäeleisempää,ei pidä itsestään numeroa.Pitää vain nähdä kaiken muun seassa,nauttia näkemästään ja kuulemastaan.Tänään paistaa meille kaikille aurinko,kesäkin kaikilla.Voisi ottaa esimerkkiä Mymskä-bloggarin aikeesta lauttailla vaikkapa Viaporin valleille.Enpä ole minä vuosiin ollut.Taisi olla edesmenneen pikkuserkkuni kanssa joskus 1990-luvulla.Suunnitelmissa on ollut.Kyllä meikämummu vielä ne tiet pyörätuolia lykkii.Jonain päivänä.Ai niin,kantsii -käyttääkseni tämmöistä muodikasta sanaa- lukea Mymskän blogia.Viimeisin valoisa ja positiivinen matkakertomus Budapestistä houkuttaa matkailemaan Unkarin pääkaupunkiin.Minä en koskaan ollut.Sekin aikeissa,vaan jää seuraavaan elämään.Mymskän blogi löytyy Googlen kautta.Saikohan mainostaa?

Tähän on hyvä tämän päivän päiväkirjaileminen lopettaa.Vien postilaatikkoon yhden Kiasman eilisen postikortin Oulunsaloon Senegalissa asuneen Patrizia Guerresi Maîmounan kuvan Genitilla Al wiladasta.Opasvihkosen mukaan taiteilija "käsittelee teoksissaan naiseuden,uskonnon ja ruumillisuuden teemoja,omien sanojensa mukaan mystistä kehoa". Kovin mystinen kuvapuoli kortissa minulle,jos saan sanoa.

Siispä huomiseen tai myöhemmäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti