10. maaliskuuta 2022

THOR JA KUMPPANIT

 Mytologia on aina kiinnostanut, kreikkalainen ja roomalainen jumaltarusto.  Pohjoismainen on jäänyt tuntemattomaksi, kunnes eilen lainasin kirjastosta  Neil Gaimanin Pohjoisen mytologia. Itäkeskuksen kirjasto on Stoassa kuten englannin kurssikin. Helppo nakki. Gaimanin kirja ilmestynyt alunperin englannin kielisenä vuonna 2017. Jouko Ruokosenmäen suomentamana 2020. Tulee ukkosen jumala Thor minulle tutummaksi kuin pelkällä nimellä. Kuukausi aikaa lukea. Enköhän selviydy.

Oli hiukan työlästä dallata tunnille. Eipä olleet kaupungin pojat auranneet kaikkialla. Hankala tarpominen alkoi jo kotipihalta ja Stoan ympäristö myös unohdettu. Pääsin kuin pääsinkin opin tielle. No, kyllä jo juhannuksena tämä lumipaljous on pelkkä muisto vain kopistellessani korkokengissä keskikesän juhlahumussa.

Illalla alkoi nukuttaa jo reilusti ennen yhdeksää. En jättänyt tilaisuutta käyttämättä, vaan kömmin vuoteeseen ja nukahdin oitis. Riittävästi unta ja heräsin kolmelta. Käppäilin kahvin laittoon. Luin HS:n digimuunnelman, sähköpostit ja tutkin Wikipediasta tietoja rintamamiestaloista. Olenkohan yhdessäkään käynyt? Mistä nimitys "rintamamiestalo"? Onko vielä tallella 1940-1950 rakennettuja? Miksi ne ovat puolitoistakerroksisia? Tietoa tuli ja minä viisaammaksi. Mitä teen näillä tiedoilla? kysyisi ystäväni K.

HS alkanut julkaista venäjän kielisiä uutisia, että venäläisetkin saisivat asiallisesti tietää, miten tällä hetkellä Eurooppa makaa. Tieto ei aina ole mennyt perille. Puhumattakaan Venäjällä asuvista. Kaikkea ei kerrota, totuutta hiukan muutetaan...  Lienevätkö Ukrainan "pelastushommat" hyvässä jamassa? Taiteilija Kaj Stenvall maalaa nyt ankkojen ohella kuvia Putinista. Putinilla on sarvet päässä. Katsoja voi itse päätellä, mitä tarkoittaa. Minä päättelin jo. 

Jospa tästä tiputtelisin toisenkin kupillisen cappuccinon tapaista kahvia ja sitten siirtyisin takaisin vuoteeseen pohjoisen jumalien kanssa. Ystäväni K kysyisi taas motiivia näille tiedoille. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti