7. kesäkuuta 2011

SIVISTYKSEN LUMOISSA

Eilen illalla kävi kohdallani valitettavan harmittava kömmähdys.Mistä lienen saanut ajatuksen,että tiistaita mennään.Tv-ohjelmalehtikin auki sen päivän kohdalta.Ja missä hiiessä oli 10 kirjaa rahasta-ohjelma,jota kieli pitkänä olin odottanut?Manasin oikein perusteellisesti.Siinä kanavilla seikkaillessani aukeni ykkönenkin ja Timo Harakan loppupuhe kiitoksineen Anna Kortelaiselle ja ohjelman vieraalle Sauli Niinistölle.Kuva viipyi pöydällä olevan Honoré de Balzacin Ukko Goriot-teoksessa ja sen jälkeen esirippu kuvaannollisesti laskeutui.Olin tyhmyyttäni jäänyt "10 kirjaa rahasta" paitsi.Se kirpaisi.

Siinä silmänräpäyksessä päätin alkaa taas pitkän tauon jälkeen lukea kirjoja!!! Muutakin kuin Helsinki-kirjoista kaupungin uskomattoman mielenkiintoista historiaa. Olen koko miehen sairauden ajan syyttänyt ajan puutetta siinä mielessä,että en osaa keskittyä lukemiseen,kun pitää vuorokaudet ympäriinsä olla omaishoitajana hollilla aistireiät valppaina.Keskity siinä sitten.Jos kerran kykenen kirjoittamaan blogiakin ja istuksimaan ehtoolla television ääressä,niin kirjaan syventyminen ei ole näissä olosuhteissa sen kummempi juttu.

Marssin kirjahyllylle,jossa on metrikaupalla lukemattomiakin kirjoja.De Balzacia ei tiettävästi meillä ole,mutta muita klassikoita on.Hmm... Dostojevskia ja Tolstoita en kyllä jaksa.Waltaria luettu paljon.Outi Nyytäjä? Pasternak? Kalevala? Kivi? Jörn Donner? Homeros Ilias? Ei mennä liiallisuuksiin edes sivistyksen nälässä.Siirsin sormea eteenpäin.Pysähtyi punaselkäisen ilman kansipaperia olevan kirjan kohdalle,Victor Hugo Pariisin Notre-Dame 1482.Kirja vuodelta 1971 5.painos Werner Söderström Osakeyhtiö eli tuttavallisesti Södika.Silloin kun minä vielä olen juoksennellut Bulevardin Söderströmillä,jaksoin aina ihmetellä,miten heidän ulko-ovensa avautui sisäänpäin.Kun kaikki muut tämän maan ovet avautuvat ulospäin.Ovesta on Panu Rajalakin maininnut.

Otin punaselkäisen kirjan,puhalsin sen päältä pölyt ja tunsin oikein mitenkä kirjallisuuden ihana moninaisuus alkoi vuosien jälkeen laskeutua päälleni.Vai oliko vain pölyä? Hugota en ole milloinkaan lukenut,mutta Pariisissa käyneenä Notre-Damen olen nähnyt ja sitten elokuvan Notre-Damen kellonsoittaja, joka tehtiin löyhästi Hugon kirjan pohjalta.Kellonsoittaja Quasimodo sympaattisena raajarikkona rakastuneena iki-ihanaan Esmeralda-neitoon taustanaan Notre-Damen upea goottilainen olemus.Otin Hugon kirjan mukaani,mutta säästin lukemisen aloittamisen täksi päiväksi.Tuossa se on nyt pöydällä,ilmestynyt alunperin vuonna 1831.Ehkä minä olen jälleen löytänyt kirjojen maailman!

Helsingin kaupunki ei vaan löydä ratkaisua romanikerjäläisasiaan.Vapaa liikkuvuus-verkosto ja itse romanit osoittivat Senaatintorilla mieltään Helsingin ymmärtämättömyydelle heitä kohtaan.Vaatimus kuului: majoitustilat,jossa vesi,sähkö ja ruuanlaittomahdollisuus. Ei sen enempää eikä vähempää. Onko nyt niin,että turisteille,jotka tänne tulevat,on todellakin annettava ilmainen asumismahdollisuus kakkine mukavuuksineen? Heidäthän luokitellaan turisteiksi,vai? Minkä ihmeen takia heitä ei sitten kohdella turisteina ja odoteta tulevan omillaan toimeen kuten muittenkin matkailijoiden? Miksi tämä ihmisryhmä on erilainen? Ja miksi helvetissä meillä saa yleisillä paikoilla kerjätä???

Jo kertaalleen tuomitut saksalaiset pavunidut pääsivät sitten pälkähästä.Ei ollut EHEC-bakteerin saastuttamia.Bakteerin takaa-ajo jatkuu.Eilen jo spekuloitiin,että saattaapi jäädä ratkaisemattomaksi ja epäselvien epidemialähteiden kansioon.

Eilen ei yhtäkaikki oltukaan ulkona.Imuroin ja sammahdin jo pelkkään ajatukseen lähteä lykkimään.Laitoin tuulettimet paikoilleen ja vaadin miestä juomaan vettä vastedes jokaisena päivänä enemmän kuin tavallisesti.Olemme jo kerran joutuneet sairaalaan,kun mies poti nestevajausta.Oli tiputuksessa.Se taisi olla edellinen hellekesä,kun moni kärsi kuumuudesta ajatellen mieheni lailla "en juo,kun ei janota".
Saas nähdä,mitenkä nyt käy.

Nyt käy ainakin niin,että vien miehen aamupesulle ja sitten ennen varsinaista iltapäiväkuumuutta ulos.Sortsit vaan hänelle päälle ja ei kun flaneeraamaan Katajanokan kauniille rantaraitille.Hyvää päivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti