28. kesäkuuta 2011

KESÄKEPEÄÄ

Hellettä pukkaa.Eilen jo läkähdyttävän lämmintä.Kiireesti tuulettimet pyörimään.Onneksi lähdimme kaupungille jo aamupäivän tunteina,jolloin oli viileämpää.Pankkiasioita ja sitten Stockmannille,jossa en muistanut alennusmyynnin alkaneen.Tungosta.No,tietysti ostavien asiakkaiden mahdollisimman suuri paljous on kaupankäynnin tarkoituskin.Herkusta tavanomaiset viikko-ostokset.Marjat kuuluivat asiaan.Olikin jo muutama mansikaton päivä takana.Istuskelua Stockan Espan puoleisen oven tuntumassa kyytiä odotellessa.Ihmiskirjo mitä runsain.Sisään ja ulos.

Kuulimme venäjää ja japania.Joku puhui suomeakin.Kesäkolttuja,sortseja,pitkiä pellavahousuja.Kenkäpuolella pääasiallisesti edustettuina sandaalit ja urheilutossumaiset kengät,joilla ilmeisen mukavaa kävellä.Jotkut naiset taiteilivat huikean korkeilla koroilla punaisten varpaankynsien pilkahdellessa sandaletista.Kenkiä on mielenkiintoista katsella.Ne kielivät.Samoin paljaat hoidetut tai ei-hoidetut jalat kertovat.Näitä asioita seurasin.

Kuljettajamme oli etuajassa,joka minua suuresti miellytti.Espan puisto tupaten täynnä ihmisiä nurmikot mukaan lukien.Kauppatori kuhisi väkeä.Vispilä-laiva purki laiturille Korkeasaaressa kävijöitä.Sightseeing-alukset houkuttelivat saaristoajeluille.Torin lokit asemissaan.Joku menetti juuri jäätelön tötteröstään.Naurun sekaisia kiljahduksia ja lokki tiessään.Ohjeena annettu että pitää jäätelö peittää kädellä.Kikka vie syönnin ilon,nuoleminen hankaloituu.Ja onhan lokin ovela syöksy kertomisen arvoinen juttu sitten kotipuolessa.Torilla on väriä ja torilla on tunnelmaa ja meillä kaikilla kesä.

Me käännyimme ensimmäiseltä sillalta Katajanokalle.Huomattavasti hiljaisempaa.Europa-niminen risteilyalus laiturissa.Jokunen Helsingistä jo tarpeekseen saanut matkustaja kiiruhtamassa laivaan lepäämään.Onko laivan seuraava etappi Pietari,Tallinna vai Tukholma? Myöhemmin illalla kuului kolme matalaa törähdystä.Köydet irti,hii-o-hoi.Kääntyminen ja Kustaanmiekasta läpi.Europan kokka kohisi kohti ulappaa.Enää ei ole Kustaanmiekan salmessa tykkilaiva Rossijaa esteenä salmessa kulkijalle.Rossija pantiin salmeen Krimin sodan aikana kelluvaksi esteeksi.Se oli kuitenkin hinattava pois saatuaan tykistötulesta osumia,ettei jää salmeen ikuisiksi ajoiksi romuna makaamaan.

Lammilta sain eilen puhelun eräältä ystävältäni.Kertoi heleästä kesästä pihamaallaan Lammin maalaismaisemassa.Ei kaipaa hän Helsingin hulinaan,vaikka täällä asunut.Nykyisin jo ymmärrän ihmisiä,jotka ovat jättäneet taakseen tämän kaupungin sitä suuremmin ikävöimättä.Nuorempana en ymmärtänyt.Silloin oli Helsinki minulle maailman napa ja melkein vaadin sitä muiltakin.Kun vierailtiin Pohjanmaalla,oli siellä tiloja,joilta ei kuunaan oltu edes pääkaupungissa käyty."Ei mitään asiaa",oli vastaus. Siellä kaikki mitä tarvittiin ja läänin pääkaupungissa käytiin virallisimmilla.Koulutyttö tätä hämmästelemään.Eikä Helsinki ollut tärkeä heikäläisille myöhemminkään,kun jo tanssin pyörteissä minäkin panin jalalla koreasti jenkan tahtiin oikein kunnon lavatansseissa.Oli Jaska-niminen tilallisen poika,joka oli Helsingistä vain lukenut.Jaska saatteli minua tansseista ja mukava poika olikin.Lieneekö jo asiaa ollut tänne päin? Enpä tiedä häntä.Kun ei tämä mikään maailman napa ole vieläkään.

Tsilari-lehti tipahtanut taas postiluukusta.Kannessa Stadin Friidu Minna Haapkylä,viidennen polven stadilainen,ja Harri Savunen,Stadin Kundi (toisen polven stadilainen).Cantores Minores leivottiin tänä vuonna Stadin Junnuksi.Harri Savunen tsennaa Stadin kuin omat fikkansa.On taksikuski samoin toisessa polvessa.Ajanut taksia jo 40 vuotta.Nyt sitten tiedän,mikä ero on stadilaisella asiakkaalla ja landelaisella.Stadilainen Harrin mukaan tsittaa aina takapenkillä,mutta landelta tullut edessä kuskin vieressä.Harrin isä Iso Tupru on 88 v ja yhä voimissaan.Hänen kyydissään ovat tsitanneet niin primadonnat,komeljanttarit kuin ministerit,bulit julkkikset ja tavalliset stadilaisetkin.Pikku Tupru seuraa nyt isänsä jälkiä kuljetellen niin ikään tämän ajan silmäätekeviä.Hän kehuu Stadin liikennettä ja väittää vilkun käytön olevan yleistä (minä olen toista mieltä),annetaan tilaa,huomioidaan toiset ja ollaan kohteliaita liikenteessä."Jos Stadissa ei anna toiselle bilikalle tietä,niin sen seurauksena seisoo tuhat fiudee".

Stadin Friidu Minna Haapkylältä kysyttiin,mitä stadilaisuus hänelle merkitsee.Vastaus oli "se määrittää minua enemmän kuin suomalaisuus,olen ennen kaikkea stadilainen". Tähän on minun erittäin helppo samaistua.Kuten siihenkin,että Minna Haapkylä rakastaa Helsinkiä.Näin meistä moni muukin.Myös Mymskä,joka sanoo "terveisiä elämästä tältä kohtaa".

Syksyllä kerrotaan Helsingistä,sen menneisyydestä ja nykyisyydestä Kulttuurikeskus Annantalon Kulttuurikursseilla yläasteen oppilaille.Stadin Slangi ry.on mukana asiassa kertoen myös hiukan itsestään. Slangityöpaja on yksi osa ohjelmaa ja siinä kokeillaan elämää 1800-luvun Helsingissä,harjoitellaan Stadin slangi-kieltä ym.

Havis Amandan saa nyt pienoiskoossa.Tarkoittaa,että siitä on tehty 36cm korkea ja painoa tällä Mantalla on kilo ja neljäsataa grammaa.Kuuluisikohan tuo kotiini?

Tätäpä jään tässä pohdiskelemaan.Kuin myös sitä,että antoiko äsken lupauksen presidenttiehdikkuudestaan tuleva Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö? Minäpä luulen näin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti