27. lokakuuta 2022

EI HELSINGIN BULEVARDI

 Minäkin pidän oliiveista kuten se nuori nainen eräässä Pariisin kahvilassa, jossa hän oli oliiveja tilannut. Tytöllä on päässä suuri valkoinen hattu ja hän oli kahvilassa poikaystävänsä kanssa. Mistäkö tämän tiedän? Tove Janssonin kirjasta Bulevardi ja muita kirjoituksia. Bulevardi on yksi lukuisista Pariisin bulevardeista ja siitä kirjoitti 20-vuotias Tove Jansson vuonna 1934. 

Kirja, sekin, on minulta joskus jäänyt kesken ja luettuani loppuun Dieter Hermann Schmitzin Kun sanat ei kiitä, otin käsittelyyn Janssonin novellit. Ovat aikoinaan olleet eri lehdissä luettavina. Viimeisimmän Jansson kirjoitti 81-vuotiaana. Kirjan kuvitus niin ikään Janssonin. Ennen Muumeja ja niiden aikana. Olen Bulevardissa vasta aivan alussa ja siinä kahvilassa, jossa saa mainioita oliiveja.

Heleniltä tuli kirje ja tieto sähkön hinnan korotuksesta 1.12. alkaen. Olen Helenin asiakas Helsingin Energian ajoista. Mitäpä tuota muuttamaan. Ei mukava kirje. Vakuuttavat seuraavansa aktiivisesti markkinatilannetta ja muuttavansa hintoja tarvittaessa. Siinähän seuraavat.

Olin ruokaostoksilla. Teen siskonmakkarakeittoa ja appelsiinibroileria. Eikä ainuttakaan heräteostosta tullut ostettua. Hyvä minä! Sataa tihutti, mutta sateensuojaa eli sontikkaa ei tarvittu. Joulua ei onneksi vielä rakennettu ostoskeskuksessa. Kuplateehuoneessa oli asiakkaita. Hetken mietin, poikkeanko? En poikennut.

Aloitin Italian kirjettä. Miten sekin homma nykyisin on niin työlästä?  Tämä kun oli jo toinen yritys. Ensimmäisen poistin läppäristä. Ennen kirjoitin suitsait. A:lta tuli sähköpostia. Saksassa leikattu polvi ei tahdo toeta kotona Espanjassa. Meni Saksaan, kun  ei luottanut espanjalaisiin kirurgeihin. Nyt polvea fysioterapoidaan kaikin keinoin. Ihan espanjalaisittain kuitenkin. 

Kotus ruoti taannoin huutomerkin käyttöä. Emme kuulemma osaa huudahtaa oikeissa paikoissa. Ja teemme sen aivan liian usein. Minäkin syyllistyn tähän. Eivätkä edes pilkut ole aina niin kuin pitää. Välimerkeissä kompastellaan. Voi meitä! Annettakoon kuitenkin amatööreille anteeksi moiset mokat.

Menen syömään muutaman jääkylmän viinirypäleen. Tykkään kylmistä ja pidän ne jääkaapin vihanneslokerossa sen takia.  Joskus olen pannut jääkuution sisälle ja valkoviinilasin pohjalle. Tietysti myös juomaa. Eikä mitään kyykkyviiniä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti