11. syyskuuta 2011

STADISTA TARINAA

Tsilari-lehti,maan mainion Stadin Slangi ry:n perinne- ja kulttuurilehti,tipahti postiluukusta aikaisemmin tällä viikolla.Stadin Slangin tunnuslauseena on "Stadi ilman slangii,on ku pläägä ilman klabbii!" Tsilari ilmestyy kuusi kertaa vuodessa ja yhdistyksellä on muutakin kivaa (lehden ilmestymisen ohella) jäsenilleen erilaisin tapahtumin.Stadin Slangin tarkoituksena on "Helsingin puhekielen eli slangin taltioiminen,tutkiminen ja vaaliminen sekä leikki- ja kulttuuriperinteen vaaliminen".Olen kuulunut Slangiin muutaman vuoden.Hallituksen puheenjohtajana on monien vuosien ajan toiminut Lasse Liemola.Tsilari-lehden päätoimittajana on luokkatoverini Pertti "Pemu" Mustonen.Hän on julkaissut kirjan "Kaupungin sielua etsimässä" kertomus Helsingin kaupunkisuunnittelusta Bertel Jungista nykyaikaan. Pertti toimi vuosikaudet Helsingin kaupungin tiedotuspäällikkönä.

Frankin vitsinurkasta Tsilarissa huomasin muutaman jutun,joista tässä yksi ihan sen vuoksi,että vietin lapsuuteni ja nuoruuteni vitsissä mainittujen katujen lähinurkilla.
"Slurkki dallas Manskulla,kun se huomasi äijän ketarat ojollaan Nordenskiöldinkadulla.Se dallas sen äijän luo ja totes,et äijähän on delannut.Slurkki tsiigas aikarautaa ja se oli just tasan kaksitoista.Sitten se kaivo pennan ja blokin fikkasta ja rupes skrivaan:
- Löydetty kuollut mies Nuur...
- Äh ei ku löydetty kuollut mies Noordensköldin...
- Äh,eiku...
Slurkki pisti blokin ja pennan takas fikkaan.Tarttu äijään klabbeista ja raahas sen Manskun puolelle.
- Löydetty kuollut mies Mannerheimintieltä".

Viime talvena oli kaupungintalolla Espalla Stadin mestat-näyttely,jossa minäkin kävin, ja siellä voi vastata sähköiseen kävijäkyselyyn mm. mikä on Stadin kaunein ja rumin rakennus.Ensin kone tahtoi tietää puhuuko vastaaja Stadista,Hesasta vai Helsingistä.Eniten Helsinki oli Stadi.Tässä kohdin kerron oman näkemykseni,että suurin osa näyttelyssä kävijöistä oli stadilaisia.Muualta tulleita ja nuorempaa polvea ei tämä näyttely suuremmin kiinnostanut.Nytkin vastaajista suurin osa oli 1940-50-luvuilla syntyneitä.Itse en milloinkaan edes vahingossakaan puhu Hesasta.Sitä käyttävät erinomaisen ahkerasti muualla asuvat ystäväni,jotka eivät ole stadilaisia.Tilanteesta riippuen vaihdan Stadin aina Helsinkiin.

Kone tahtoi myös tietää,mikä on Helsingin toiminnallisin keskus? Puolet vastaajista veikkasi Rautatientoria ympäristöineen.Myös Stocka ympäristöineen oli vaihtoehtona sekä Forum-Lasipalatsi,Aleksi,Espa ja Kamppi jne.

Kauneimmaksi rakennukseksi ylsi ylitse muiden Helsingin Tuomiokirkko.Mainittiin niinikään myös Uspenskin katedraali,Katajanokan jugendtalot,Eduskuntatalo ja Yliopiston kirjasto.Rumimmaksi pääsi ykkösenä paljon puhuttu ja parjattu Stora-Enson pääkonttori Skattalla.Sen rinnalla melkein samoissa lukemissa Makkaratalo kuin myös vähemmillä pisteillä mm.Kiasma ja Merihaka.

Vielä oli kysymys,minkä rakennuksen vastaaja tahtoisi takaisin,jos se olisi mahdollista? No,minustakin,kuten vastaajista, ne kaikki vanhat ja upeat arkkitehtuurisesti arvokkaat puretut rakennukset alkaen Katajanokan Norrménin talosta aina Töölössä sijainneeseen Sipoon kirkkoon asti.

Vastaajat pääsivät myös kertomaan omia mielipaikkojaan,joista ykköseksi kohosi Kaivopuisto.Hyviksi perässätulijoiksi nousi Espa,Kauppatori,Suomenlinna ja Stadin rannat ja saaret,jopa Katajanokan purku-uhan alla oleva mattolaituri.

Näitä asioita lainasin Tsilarista Heikki Paunosen kirjoituksesta.

Sain lämmittävät ja herttaiset terveiset Töölön Ilmatar-kirjoituksestani nimimerkiltä Pekkast.Huomasin kommentin vasta eilen.Saan niitä melkoisen harvoin Mymskän aina tervetulleita kommentteja paitsi,että jää hoksaamatta.Tässä nyt myöhäiset kiitokset Pekkast-nimimerkiltä saamastani huomiosta,jos Pekkast sattuu tähänkin kirjoitelmaani eksymään.

Tänään pysyttelemme sisällä.Väsyttää.Viime yö kohdallani huono.Uni hyppäsi vuoteeseeni vasta neljän maissa aamulla.Mies nukkui.Olin antanut unipillerin.No,nukahtamiseni vaikeuteen oli kyllä syynä alakerran nuorten bileet,jossa musiikki pauhasi rapun ja pihan täydeltä vielä pikkutunneillakin.(Terveisiä maailmanmatkaajaystävilleni Espoossa)Kävin kaksi kertaa pyytämässä hiukan pienempää volyymia.Toisen kerroksen Marja-Leena oli jo käynyt ovellani jupisemassa häiriöstä,jota jatkunut muinakin öinä.

Olen ehkä hiukan tiukkapipoinen näissä häiriöasioissa,kun en millään tahdo ymmärtää,miksi nuorilla olisi jonkunlaisia erivapauksia,kun taloyhtiön säännöissä on pykälä,jossa puhutaan yörauhasta klo 22-07.No,näidenkin nuorten yöelämän muille asukkaille koituvat haitat juontavat alkunsa tietysti tästä yleisestä piittaamattomuudesta ihmisten kesken.Millään ei ole mitään väliä,toisen ihmisen arvostusta ei ole,eikä sääntöjä,lakejakaan,kunnioiteta.Kuulun itse siihen ikäpolveen monien vanhempien naapurieni lailla,joita kasvatettiin pitämään arvossa hyviä tapoja,toisten huomioon ottamista tee toisille niin kuin toivoisit itsellesi tehtävän-tapaan. Enkä enää suostu muunlaiseksi muuttumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti