9. huhtikuuta 2011

KUNNALLISESTA YKSITYISELLE

Yhä useampi käy yksityislääkärin vastaanotolla,lukee HS-netissä.En ihmettele ja itsekin siirsin miehen pois kunnallisesta "hoidosta". Jo siihen väsyy,kun joutuu kuuntelemaan heti alkuunsa puhelimessa automaatin kertaamaa loputonta virttä,että palvelemme teitä hetken kuluttua.Odotus venyy ja venyy,minuutit kuluvat,menee varttitunti... Sitten ajan,vaikka valittaisi sietämättömiksi vaivojaan,saa kuukauden kuluttua.Onko tämä henkilö ajanvarauksessa edes lääketiedettä tunteva,että tietäisi lääkärille pääsyn kiireellisyyden? Nyt ministeri Risikon ministeriö on jälleen antanut ohjeen terveysasemille: puhelimiin on vastattava viidessä minuutissa. Onko näin nytkään tapahtunut,en tiedä,sillä en enää ole yrittänytkään soittaa omalle terveysasemalleni.

Kirjoitin johtavalle ylilääkärille kirjeen,jossa muistutin Risikon jo viime vuonna kertaalleen annetusta ohjeesta puhelimeen vastaamisen ajasta.Kirjoitin muustakin.Vastauskirje oli ympäripyöreä,mutta sen myönsi,että mieheni tapauksessa aika olisi pitänyt saada kahdessa viikossa sääntöjen mukaisesti.Mies olisi saanut ajan neljän viikon kuluttua.Missähän tai kenessä on vika? Miksi ei saada lääkäreitä terveysasemille? Miksi ainakin omalla ta:lla entisellä omalääkärillämme oli niin kiire,että odotusaika käytävässä venyi joskus jopa parituntiseksi? Siinä täytyi olla joku muu syy kuin liian vähässä lääkärimäärässä. Emmekä olleet ainoita odottajia.Kun ta:lla diagnosoitiin miehen makuuhaava finniksi,oli se viimeinen pisara.Siirsin miehen Mehiläisen potilaaksi.Ajan saa viimeistään seuraavaksi päiväksi.Tällä lääkärillä on aikaa kuunnella.Hän vaikuttaa jokaisella kerralla siltä kuin mieheni olisi hänelle maailman tärkein ihminen.Hän vastaa kysymyksiin selvästi,selittää syyt ja seuraukset,lähettää lisätutkimuksiin,joihin pääsy ei vie kohtuuttomasti aikaa.Hänen luonaan on turvallista olla.

Kalasataman kerjäläisjoukko majailee nyt leirissään ilman sähköä.Pelastuslaitos suivaantui lopullisesti paloturvallisesti kyseenalaiseen paikkaan,kun romanit olivat taas vetäneet sähköpiuhoja sosiaalikeskus Sataman purunalaisesta talosta,joka myöskään ei ole asuinkelvollinen.Siitä huolimatta,että 4.4.2011 olivat saaneet ukaasin lähteä leiristä,eivät sitä tehneet.Kuin myöskään eivät kelpuuttaneet kaupungin aikaisemmin osoittamaa paikkaa asua,jossa olisi ollut lämpöä,sähköä ja vettä.Nyt maanantaina 11.4.2011 on kaupunginjohtajalla,pelastusjohtajalla ja nuorisotoimen johtajalla kokous,jossa ties kuinka monennen kerran mietitään,minne tämä joukkio saataisiin asumaan,niin että se tyydyttää sekä Helsingin kaupunkia että arvoisia turistivieraitamme,jotka ovat tulleet meille siipeilemään riesaksi asti.En millään viitsisi enää ketään rasittaa toistamalla,että luultavasti aika monesta suomalaisesta paras tapa päästä heistä eroon,olisi ensin säätää kerjäämisen kieltävä laki ja sitten panna nämä ei-toivotut ihmiset lähtemään pois maastamme.

Eilen olimme äänestämässä.Mieshän suureksi ällistyksekseni kertoi jo kotona sen henkilön nimen,jota tahtoo äänestää.Yleensähän ei sairautensa vuoksi juurikaan mihinkään osallistu saati tuo julki omia toiveitaan.Totta kai panin haluamansa ehdokkaan numeron lappuun ja panin vielä saman omaanikin.Kaupungintalolla ei,kuten ei aikaisemminkaan,ollut mitään ruuhkaa,jotta selviydyimme tästä kansalaisvelvollisuudesta tyylikkään sutjakkaasti.Annoin vielä keräyslippaaseen lantin varmistuttuani ensin,että kerättävä raha menee vain suomalaisten tarpeisiin.

Työntäydyimme ensin torille,josta ostin laatikollisen espanjalaisia mansikoita,jotka osoittautuivat makeiksi ja hyvänmakuisiksi ja sieltä vielä Vanhaan kauppahalliin,josta jotain pientä syötävää.Tämä Gustav Nyströmin suunnittelema 83m pitkä rakennus valmistui 1889 ja sitä kannattaa katsella tarkasti ulkoapäin.Komea talo Kauppatorin kupeessa Kolera-altaan tuntumassa meren rannalla.Muinoin laivat kuljettivat tuotteensa suoraan sekä torille että halliin avovesiaikana.Lumien tultua työ suoritettiin hevospeleillä.Nämä ajat ovat historiaa.

Nyt pakettiautot kuljettavat tuotteet eikä torilla enää saa myydä siipikarjaa tai muuta lihaa kuten ennen.Hallinkin tuotevalikoima pienentynyt kuten myyntikojutkin määrässään.Remonttien myötä hallin imago muuttunut.Asiakkaille tarjotaan nyt muutakin ostettavaa kuin suuhun pantavaa.Kahvilat ja pikkuravintolat,piskuinen Alko ja sushibaarit antavat oman leimansa hallille.Ulkomaalaiset poikkeavat valokuvaamaan miljöötä,joka ei enää ole samanlainen kuin minun lapsuudessani.Ruokakojut täyttivät käytävät molemmin puolin ja tunnelma oli ehdottomasti nykyistä paljon välittömämpää.Halli oli kylmä talvella,myyjillä pipot ja takit päällä,eikä ruuan säilyttäminenkään täyttänyt terveysviranomaisten sääntöjä.Tuli remontti.Ja halli muuttui.Nyt se on jälleen remonttiuhan alla,joka tapahtunee muutaman vuoden kuluttua.

Aurinko paistaa tänään.Jokohan viitsisin alkaa olla parvekkeen kimpussa? Imuroitava ja raahattava talviset ericat roskikseen.Vielä ei sentään ole muun sisutuksen aika.Mutta pian! Sain kortin New Yorkista.Italialainen ystäväni oli lähtenyt suuren meren taakse ja pani lähettäen kuvan pilvenpiirtäjistä.Kuulen matkasta myöhemmin lisää kirjeen muodossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti