1. lokakuuta 2024

HALLOWEEN-AIKA

 Nyt pitää ostaa kurpitsa. Enkä tarkoita mitään kesäkurpitsaa. Tykkään kaikenlaisista lohkoista uunissa ja sen makunautinnon antakoon minulle hokkaido-kurpitsa, kunhan menen kauppaan. 

Olen ollut selvittämässä ensi vuonna alkavaa uudistusta tv-ruudussa. Digiboksin myötä saatavilla 32 kanavaa, hehkutti telemyymälän mies. En hyppinyt riemusta. Boksi minulla jo on ja nyt pitää saada asentajat asentamaan piuhat ja kanavat paikoilleen. Kansakuntaa taas pakotetaan. Ei onnistu muuten tv:n katselu. No, se nyt on tämmöistä taas.

Menin samalla telekauppareissulla kauppahallin Kalinkaan ja ostin virolaista jälkiruokavadelmahyytelöä. Kaloreita noin 100 rasiassa eli 150 grammassa.  Läpinäkyvää, kirkasta ja hyllyvää. Niin, ja hyvää. Eikä tietenkään rasvan rasvaa. Ihana tuote. "Vaarika" on suomeksi hallain, vattu, vaapukka ja vadelma. Lapsuudenkodissani puhuttiin aina "hallaimista". Tulee ruotsin hallon-sanasta, eikä "hallainta" kukaan juuri nykyisin käytä, saati tiedä. Äitini lapsuudenkodissa puhuttiin ruotsia. Sukunimi suomennettiin, kun se buumi oli kansalla menossa. Suomenkielisyyden kunnioittaminen. Blomqvist jäi historiaan.

Ajatelkaaas, jo lokakuu. Joulua aletaan rustata. Kuulemma jo joissain kaupoissa vahvasti esillä, eikä vielä halloweeniäkään ole kunnolla päästy viettämään. En muuten koverra kurpitsaa irvistäväksi koristeeksi, enkä pane esille muitakaan pelottavia asioita. Vuosi vuodelta enemmän ja enemmän tuputetaan tätä muinaisten kelttiläisten talven tulojuhlaa. Henget yrittävät kaapata ihmisiä tuonpuoleiseen, kuolleiden sielujen maailmaan. Sato on korjattu, levätään nyt laakereilla. Kristinusko ei vietä halloweeniä, joka huipentuu 31.10. Google kertoi "halloweenin" tulevan sanoista "All hallows´ eve". Meillä Suomessa pyhäinpäivä on tänä vuonna 2.11. eivätkä henget ole pahassa mielessä liikkeellä. Kukin viettäköön tätä aikaa miten mielii. Minä, kuten jo kerroin, ostan kurpitsan, mutta aion syödä sen tavalla tai toisella. Pumkin pie?

Taidan mennä takaisin vuoteeseen. Heräsin tänään kolmelta. Aamukahvi juotu. Voisin nukkua hyvinkin muutaman tunnin.