15. joulukuuta 2023

JO MELKEIN OVELLA

 Lähestyy, lähestyy. Keittelin härkäviikoiksi laksaa eli aasialaista kanakeittoa ja panin pakastimeen. On sitten mistä ottaa. Niin, siis joulu lähestyy. Enää yhdeksän päivää joulupäivään. Luciakin jo oli ja meni. Eräs ystäväni ihmetteli, miksi minua ei kiinnosta Lucia-neito. No ei niin, että menisin paikalle. Sitä paitsi ei tämä kysyjäkään mennyt. Onhan Lucian vietto kynttiläkruunuineen ja kulkueineen ihan mukava juttu näin pimeänä vuodenaikana. On luciapulliakin, lussekatter. Itse alkuperäinen neito koki marttyyrikuoleman joskus 300-luvulla ja hänestä tehtiin pyhimys. 

Lunta, lunta ja taas lunta. Aikamoiset kasat . Alkaa näyttää hiukan kuten lapsuuteni aikoina, jolloin oli aina tavattoman paljon lunta talvisin. Eikä sitä heti viety poiskaan ja kun vietiin, oli se miehillä lapiohommaa. Kipattiin kuorma-auton lavalle. Käppäilin tänään kuitenkin kauppaan ja ostin stollenin. Vuosiin sitä ei ole tapahtunutkaan. Teki mieli ja sitten muistin Horstinkin. Tuli ikävä. Hänen kuolemastaan on jo 20 vuotta. Nyt kieltäydyn miettimästä, mitä jos...

Luen taas kerran Harper Leen Kuin surmaisi satakielen. Kirjasta puhuttiin aikanaan ja se kuului ehdottomasti kategoriaan MUST. Ja tästä lipsahti mieleeni viimeisin Kielikello, jossa jälleen pohditaan  englannin kielen soluttautumista suomen kieleen. Keskustelua käytiin jo 1950-luvulla ja se jatkuu. Olen täälläkin maininnut, etten enää hypi seinille,vaikka joutuisin kielikylpyyn kaupoissa. Se nyt vain on maailman meno sellaista, että englantia sekoitetaan surutta suomen kielisiin lauseisiin. Nuoret puhuvat eräiden ystävieni mielestä sellaista siansaksaa, että siitä ei enää ota susikaan selvää. Ehkä joskus, kun tulen kummittelemaan, ei muuta kuulekaan kuin englantia. Ihon värikin suomalaisilla kummallisesti tummunut. Karjalanpiirakoista ja mämmistä on vain heikko muisto.

Nyt menen tiputtelemaan pienen kupposen suklaan  makuista espressoa ja syön markkinoilta ostamani sydämen muotoisen piparin. Tätä tehdessäni pohdin, mitä varten itärajalla Suomeen tulevilla turvapaikanhakijoilla on polkupyörät?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti