24. syyskuuta 2018

WARIKSEN KERTOMAA

Olen viihtynyt kirjahyllyn ääressä taas kerran. Ihmettelin illalla nidottua punakantista kirjaa, mikäs tämä on? Kurkotin ja otin käteen. Heikki Waris Työläisyhteiskunnan syntyminen Helsingin Pitkänsillan pohjoispuolelle. Ensimmäinen painos ilmestynyt 1932, toinen, joka minulla on, vuonna 1973. Miksi ihmeessä se ei ole ollut Helsinki-kirjojen hyllyssä? Panin yöpaidan päälle, menin vuoteeseen ja aloin lukea.

Ensin juttua, joka minullekin kaupunkini historiasta tuttua, mutta luin ahneesti. Helsingissä oli kaksi Viertotietä, Läntinen ja Itäinen. Läntisestä Viertotiestä on tullut Mannerheimintie, Itäisestä Hämeentie. Tulivat rakentaessaan kaupungille kalliiksi ja alettiin periä teitten käyttäjiltä viertotiemaksua. Maksettiin tullipuomilla, jossa oli vahtikoju. Totta kai ihmiset nousivat takajaloilleen. Tätä vihanpitoa kesti 25 vuotta 1800-luvun loppupuolella ja kaiken aikaa yritettiin keksiä tapoja, joilla kiertää maksu. "Kultakin hevoselta ajopeleineen" oli maksettava. No, eräskin  talonpoika valjasti härän vankkureidensa eteen ja ajoi tullille. "Ei ole hevonen". Ei tarvinnut maksaa.

Joskus olen ihmetellyt, mistä nimi "Sörnäinen" tulee?  Waris kertoo, että  Sörnäisten niemi oli Södernäs udde ja sinnehän Pietari Brahe suunnitteli ensin kaupungin rakennettavaksi. Södernäs uddesta tuli nopeasti Sörnäinen ja nykyisin stadilainen bamlaa "Sörkasta", joku vieraampi "Sörkästä".

Sörnäisten niemen kärjessä oli 1871 avattu Antti Torstenpojan kapakka "Ostkap". Viihdykkeenä virvoitusjuomien lisäksi keilarata ja kelkkamäki. Tietysti, kuten aina tämmösten paikkojen yhteydessä noihin aikoihin, oli siveettömyyttä. Eihän se mikään kunnon salakapakka olisi ollutkaan ilman. Ja olihan kovasti lainvastaista viinan myymisineen kaikkineen.  Piti saada poliisi. Palkattiin savolainen mies. Nimeä ei tiedetty, ja niin hänestä tuli "Immeinen". Sillä nimellä tunnettiin. Immeinen käytti formua ja sanoi "jos minä koppoon niin se nappoo, mutta kuka niitä aina putkaan ruastamaa". Putka olikin kaukana Sörnäisten niemestä nykyisen Aleksanterinkadun varrella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti