2. kesäkuuta 2014

KUNNES PÄÄSTIIN VIRONNIEMELLE

Kun en sitten millään pääse irti Leo A. Pesosen teksteistä, niin jatkan vielä tovin samoilla linjoilla eli pysyttelen Vironniemen tapulikaupungin tapahtumissa vuosisatoja sitten.

Kuka oli Antti Laurinpoika Ehrendt? Hän oli tämän kaupungin ihka ensimmäinen pormestari saatuaan nimityksen vuonna 1638. Antti Laurinpoika oli yhteydessä Pietari Braheen ja suunnitteli  uuden Helsingin paikaksi Santahaminaa.

No, Antti alkoi työn avustaen kenraalikuvernööriä. Santahaminaan vietiin rakennustarpeita, kyseltiin apumiehiä kuin myös sopivia henkilöitä kaupungin virkamiehiksi aikanaan. Ehrendtin piti  matkustaa Tukholmaan sopimaan tarkemmin kaikesta, mutta matkasta ei mitään tullutkaan, kun ykskaks huomattiin Santahaminan olevan liian vaikea paikka linnoittaa eikä se muutenkaan sopinut loppujen lopuksi tapulikaupungiksi.

Toukokuussa 1639  kaupungin paikaksi valittiin Sörnäisten niemi Pietari Brahen ehdotuksesta. Antti Laurinpoika meni tarkistamaan uuden kaupungin sijainnin. Hän matkusti kesällä Tukholmaan laukussaan uuden paikan selostus ja kaupunkina olemisen mahdollisuus. Antti puhui hyvin ja kaikki hyväksyttiin, insinöörikin luvattiin paikalle Sörnäisten niemeä arvioimaan.

Syksyllä 1639 uuden kaupungin perustaminen alkoi. Insinööri tietoineen ja taitoineen oli paikalla mittailemassa paaluttamista ja asemakaavaa suunnittelemassa. No, eikä aikaakaan, kun tämäkään paikka ei soveltunut kaupungiksi. Seuraavana vuonna tultiin siihen tulokseen, että Vironniemi on kaupungin oikea paikka, johon tulokseen sekä Ehrendt että Uudenmaan läänin maaherra Reinhold Metstake myös tulivat.

Antti Laurinpoika puhkui nyt entistä enemmän tarmoa, mutta pulmista hän ei eroon päässyt. Mistä uuteen kaupunkiin asukkaat? Vantaanjoen vanhan Helsingin porvarit eivät innostuneet muutosta sen enempää kuin porvoolaisetkaan ja syy oli itse Antti Laurinpoika, joka töykeänä ja ankarana miehenä tappoi muuttohalut Vironniemelle asettumisesta. Pietari Brahe kehoitti Anttia olemaan ystävällisempi uudisasukkaita kohtaan, mutta tehty mikä tehty. Välit kiristyivät entisestään.

Hitaasti, hitaasti alkoi Vironniemen tapulikaupunki valmistua ja myös saatu asukkaita Laurin kaltoin kohtelemista Vanhan Helsingin ja Porvoon ihmisistä. Antti Laurinpoika ei nähnyt kaupunkiaan aivan valmiina, vaan kuoli 1642. Raatimiehet valitsivat hänen paikalleen varapormestariksi raatimies Sigfrid Matinpojan.

No, Helsinki valmistui, kuten kaikki olemme huomanneet. Minä puolestani olen iloinen, että emme tungeksi nyt Santahaminassa tai Sörnäisten niemessä. tai peräti Vantaanjoen varrella. On tämä hiukan avarampi paikka kaupungiksi. Vironniemi käsitti aikanaan vain nykyisen Kruununhaan sekä Senaatintorin seudut ja näistä paikoista uusi Helsinki aloittikin kaupunkina olemisensa levittäytyen tänä päivänä ympäristöön 187 neliökilometrin verran.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti