7. helmikuuta 2011

HARJA-AIKA

Mikä ihmeen harja helmikuussa? Taustatiedot kertoivat,että 5-12.2. on talven harja."Kun on harjalla pakkanen,niin tulee poutakesä". Jos taas harjalla on suvi,niin tulee pitkä kevät ja hallavuosi.Että näin vanha kansa.Ja se jos kuka,tietää.

Eräs ystäväni lukee lehdistä kaikki kuolinilmoitukset.Mitä tiedoilla teet? kysyin minä. Ystävä ei mitään niillä tee,mutta kuulemma ajattelee poismennyttä hetken lämpimin tuntein. Tuikituntemattomiakin ajattelee.No,tiedän tämmöisen hobbyn olevan.Luetaan värssykin ja ehkä puserretaan kyynel silmänurkkaan.Olen niin kyyninen kuitenkin,etten usko vilpittömyyteen.Minä en lue näitä ilmoituksia ja mieluummin ajattelen lämpimästi eläviä ihmisiä.Ja jos muistikuvaan putkahtaa joku tuon puoleiseen mennyt näyttelijä,taidemaalari,kuvanveistäjä,kirjailija,runoilija tms jonka töistä olen pitänyt,niin kyllä minäkin heitä ajattelen töittensä kautta tai ahmin kirjasta elämäkerrat.Kyyneleitä en saa puserretuksi.Elämän lakiin kuuluu kuolla.

Isäni,joka oli järki-ihminen,sanoi minulle,kun lapsena surin kuolemisia,että jos emme kuolisi ja tekisi tilaa eläville,olisimme maapallolla litimmässä kuin sillit tynnyrissä.Vanhoja suomalaiselokuvia katsellessa tuumin kyllä mielessäni: kaikki vainajia jo.Näin se menee.Kuka kasvaa koiranputkea,kuka purkissa pöllyttelee. Tai valtoimenaan maassa,meren aalloilla hetken,kunnes vesi nielaisee tuhkan mennessään.Minun rakkaan pikkuserkkuni tuhka pantiin golfkentän nurmelle.Sinne kuului mies,jonka intohimona oli kolopallon pelaaminen.Tiedän,että hän katseli ja hyväksyen minua tuulenvireenä halasi.

Eilen tuli seurattua Jussi-gaalaa.Fossiiliksi jälleen kerran itseni tunsin.Bongasin vain kolme "minun" aikani henkilöä: Anneli Sauli,Ismo Kallio ja Matti Kassila.No,Ville Virtasen tiesin myös.Iloitsin silti Jussin saaneiden kanssa huomionosoituksesta.Ainahan tuntuu hyvältä,kun saa tunnustusta työstään.Suomalainen elokuva on noussut melkein arvoon arvaamattomaan ja se on tietysti hyvä se.Taitaa olla kodallani viimeinen suomalainen elokuva oikein leffateatterissa Käpy selän alla.Muihin sitten tutustuttu tv:n äärellä.Maria Sid juonsi tilaisuuden iloisen ja pirteän oloisesti ja hänestä kaikki oli "huikeaa".Hymy herkässä tällä naisella.Taitaa olla positiivinen luonne.Nyt on Jussit jaettu ja monen takanreunuksen edelliset patsaat saaneet täydennystä.Onneksi olkoon.

Nyt on "kokovartaloministeri" pääministeri Kiviniemi ottanut CNN:n ohjelmassa kantaa Helsingin lumenhoitoon tai oikeammin hoidottomuuteen.Samoilla linjoilla on meteorologi Reijo Solantie sanoessaan,että lumen tuloa ei otettu tarpeeksi vakavasti.Vuosikaudet tuudittauduttiin uskoon,että ilmat lämpenevät roimasti,vaikka olisi pitänyt järkeillä,että lumisia pakkastalvia on edessäpäin vaikka kuinka monta.Luovuttiin järeästä aurauskalustosta,henkilöstöä supistettiin,lumenkaatopaikkoja ei suunniteltu jne. Ja niin kaaos oli Helsingissä valmis.

Nyt kun ollaan talven harjalla,niin eikös meno ole vain alaspäin kohti kevättä ja lumen sulamista?Tänään ainakin juuri nyt paistaa aurinko,eikä taivaalta tipahtele yhtikäs mitään.Onko luvattu lumisateita? Ei taatusti tähän tyssää. Opitaanko tästä talvesta mitään? Viime talvesta,joka myös oli ankaran luminen,ei mitään nimittäin opittu. Tai ei ehkä tahdottu oppia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti