31. joulukuuta 2010

SYLVESTERIN PÄIVÄNÄ

Vinkki miehille: "Kun sylvesterinpäivänä ajaa partansa,niin sitten ei tarvitse enää ajaa koko sinä vuonna."

Naisille vinkki: Naisjärjestöjen Keskusliiton juhlanäyttely Naisten huoneet -100 vuotta elämää ja tekoja Sederholmin talossa alkaen 9.3.2011.

Näyttely kertoo,kuinka suomalaiset naiset ovat uurastaneet saadakseen oikeudenmukaisen tilan yhteiskunnassa.Esillä näyttelyssä on niitä naisia,jotka ovat hävinneet historiaan ja myös heitä,joista me yhä puhumme.He ovat naisia,jotka ovat olleet rakentamassa suomalaista tasa-arvoa.

Me naiset saimme 109 vuotta sitten oikeuden opiskella yliopistossa.Viisi vuotta myöhemmin saimme äänioikeuden.Tästä kiitos rohkeiden suffragettien työlle,naisten äänioikeuden esitaistelijoille.Avioliittoon sai mennä 17-vuotiaana 1908.Näin vuodet kuluivat naisten saadessa oikeuksia tehdä sitä ja tätä mm. 1926 ministeriössä istui ensimmäinen nainen hallitessaan apulaissosiaaliministerin salkkua.Hän oli Miina Sillanpää.Kun nyt tähän päivään mennessä pääministerinä on jo toinenkin nainen,ministereinä naisia toistakymmentä ja presidenttinäkin nainen.Näin muuttuu maailma,Eskoseni.Me saimme kaikki kansaneläkkeen vuonna 1957,e-pillerit 1961 ja siitä kaksi vuotta eteenpäin,niin naisilla oikeus samaan palkkaan miesten kanssa.Onko toteutunut? Ei ole. Kolmekymmentäviisi vuotta sitten naiset saivat hakea miesten kanssa samaan virkaan lukuun ottamatta puolustusvoimia,rajavartiolaitosta ja kirkkoa.Nämäkin muuttununeet,kuten tiedetään.Meillä on mm.vuonna 2010 naispiispa ja lukematon joukko pappeja,jotka ovat naisia.Kirkon perustukset ovat järisseet.

Näin naiset ovat kahlanneet läpi vuosikymmenten peräänkuuluttaen oikeuksia yhteiskunnassa.Näille sinnikkäille naisille kuuluu kiitos ja kunnia.Me voimme osoittaa kiitollisuuttamme käymällä maaliskuussa Sederholmin talossa Senaatintorin varrella.Samassa talossa järjestetään kesällä Café Olsoni eli aikaisempien kesien kahvilatapahtumille jatkoa.Nyt aika 1800-1900-lukujen vaihde ja leivonnaiset sen mukaiset.Kahvila on omistettu Anna Olsonille,maamme ensimmäinen kotitalousopettaja ja ensimmäisen kotitalouden oppikirjan tekijä vuonna 1892.Tästä ja hänen kirjoittamastaan jatko-osasta on poimittu Sederholmin talon leivonnaisten ohjeet.Kahvila avautuu 4.6. ja sulkee uksensa 12.6.2011. Käykäämme kurkistamassa isoäitiemme aikaa!

Eilen tuli Helsingin kaupunginmuseon lehti Sofia,jonka mukaan edellinen mainospala.Lehti kertoo numeroissaan Helsingin historiasta ja nykytapahtumista,näyttelyistä ja kaikenlaisista menovinkeistä. Helsinki on minulle rakas ja loputtoman mielenkiintoni kohde.

Kun katuja erilaisten kaupungin töiden yhteydessä avataan,on usein kaupunginmuseon tutkijat paikalla huomaamassa pienetkin vinkit menneiltä ajoilta.Aleksanterinkadun alta löytyi 1600-luvun lapio,kun työkaivauksia suoritettiin Kiseleffin ja Sunnin talojen kohdalla.Talot edelleenkin paketissa ja korjaustyömaa paikallaan.Ritaripuistikosta kaivettiin vesialtaan putkiston korjaustöiden aikana vanha kivikellari.Jostain 1600-1700-lukujen vaihteesta.Ehkä talo,jossa kellari oli,paloi Helsingin suuressa tulipalossa 1808.Helsingin vanhin kivitalo tai sen jäänteet löytyi Valtioneuvoston kellareista siellä olevien korjaustöiden yhteydessä.Kivitalovanhus on 1600-luvun lopusta, Burgmanin talo.Nykyinen kaupungin vanhin kivitalo on Sederholmin talo.Yhä,kuten tiedetään,uljaasti pystyssä.Talo on vuodelta 1757,kauppias Johan Sederholmin rakennuttama.Rakennus vuoteen 1822 jälkeläisten omistuksessa,jonka jälkeen useita omistajia.Vuonna 1949 talo joutui Helsingin kaupungille ja 1985 Helsingin kaupungin museolle.

Nuori Helsinki on iästään huolimatta tulvillaan historiaa ja tämä historia minua suuresti kiinnostaa.Nettisivut antavat apua kajota menneisyyteen,sukeltaa aikaan,kun Helsinki juuri ja juuri oli muuttanut Vantaan rannoilta nykyisen Senaatintorin varrelle.Kiinnostaa tänäänkin vuoden 2010 viimeisenä päivänä,lumisena Sylvesterin päivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti