9. huhtikuuta 2015

PELÄSTYKSEN PAIKKA

Eilen pelästyin todella. Oli kaksi pesijärouvaa, joista kumpikaan (vaikka sanoivat osaavansa) ei hallinnut nosturin käyttöä. Puoliso alkoi liukua alas nostoliinasta, kun häntä oltiin siirtämässä suihkutuoliin.!  En ole vuosiin niin nopeasti liikkunut. Syöksyin kuin ohjus (ilman rollaattoria) nosturin luo ja kaappasin miehestä kiinni. Olin jo neuvonut, miten liina laitetaan, mutta toinen pesijä sanoi tietävänsä "näin se aina laitetaan".  Mies takaisin vuoteeseen ja homma alusta, jota seurasin haukan lailla, sekaannuin ja neuvoin sen kuin kerkesin. Kaksi kertaa yritettiin, kun aina meni poskelleen sekin, että selkäpuoli nostoliinasta pantiin liian korkealle (josta sanoin). Eivätkä ristiin pantava alaosakaan ollut oikein, kun taas "näin on ennenkin tehty". Lopulta tehtiin minun neuvojeni mukaan ja mies saatiin suihkutuoliin. Myönsivät minun olleen sittenkin oikeassa. Sitä paitsi, tätä nosturia olen minäkin käyttänyt puolison kanssa, joten osaan ja tiedän. Eihän omaishoitaja VOI osata tämmöisen vehkeen käyttöä, tämä kun on vielä sairaalaversio!!!

Kaksi edellistä kertaa meni hyvin, kun oli asiantuntija toinen pesijöistä. Nyt taas uudet naamat. Tästä sanoin ja väitin kiven kovaan organisaatiossa olevan pahasti jotain vikaa, kun ei kyetä järjestämään vuoroviikoin samoja pesijöitä. Sairaaloissa on kolmivuorotyö ja samat hoitajat osastolla omilla vuoroillaan. Miksi se ei onnistu Kotihoidossa?  "Täytyy jutella tästä", sanoi toinen pesijärouva. "Tuskin", ajattelin minä.

Heiltä meni paljon aikaa kaikessa sähläyksessä, eikä tuntunut olevan mihinkään kiire. Puoliso vielä rasvattiinkin. Mitenkäs kummassa sitä aikaa nyt liikenee, kun tähän asti vuosien ajan, minun pyytäessä rasvaamaan edes jalat, on ollut "kiire seuraavaan paikkaan". Nyt ollaan pitkästi yli tunti, aikaisempien 20 min asemesta. Kiitos, televisio-ohjelma, taannoin ja Vantaan tapaus, joka kaikelle kansalle näytettiin! Saimme nähdä ja kuulla, minkälaista on kotihoito Kotihoidossa.

8 kommenttia:

  1. Oletko soittanut kotihoidosta vastaavalle? Ei pesijäksi saisi lähettää nosturin käytttöä osaamattomia. Ainakin toisen pitää osata ja voi sitten opettaa toista. Muistan kun opettelin nosturin käyttöä. Minusta se oli alussa hankalaa ja pyysin monta opetuskertaa kunnes olin varma etten tiputa ketää lattialle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari, päätin olla soittamatta, kun pidin jo meteliä näille pesurouville ja kun nyt ehkä oppivat, kun opetin. Hulluahan se on, että asiakkaan kotona opastetaan nosturin käyttöä. Nämä pesijät puolustautuivat, että nosturit ovat aina erilaisia ja samoin liinat (valjaat?). Siitäkin harmistuin, kun eivät aikoneet ottaa neuvoistani vaarin, vaan koettivat suoriutua työstä "kuten aina ennenkin on tehty". Ja pieleen meni.

      Poista
    2. Sinuna soittaisin, koska väärästä työtavasta ja tiedon puutteesta seurasi vaaratilanne. Työnantajan kuuluu opettaa ja työntekijän ottaa oppi vastaan. Jos jatkuvasti vaihtuvat työntekijät luo työturvallisuusriskejä, se pitää ottaa huomioon, kun työtä suunnitellaan. Meillä työpaikalla on käytössä Hai-Pro-systeemi, johon raportoidaan työssä sattuneet vaaratilanteet, lienee käytössä sielläkin, jos ei ole yksityinen kotihoito.
      terv. lukijasi

      Poista
    3. Ryhdyin sittenkin harkitsemaan jonkunlaista ilmoitusta Kotiapuun. Lisäkoulutus nosturin käytössä olisi paikallaan. Kiitoksia Anonyymille kiinnostuksesta blogiani ja tätä asiaa kohtaan.

      Poista
  2. Uskomatonta toisten hengellä (pahimmassa tapauksessa...) leikittelyä, valehtelua ja osaamattomuutta... Onneksi itse tiedät kuinka asia hoidetaan oikein. Entäs jos et tietäisi? Mitä olisi voinut tapahtua? Argh, harmittaa taas kaikkien puolesta. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Polgara. Olen samaa mieltä, että mitä sitten, jos kotona ei ole neuvojaa nosturin käytössä? Aion nyt kuitenkin sekä Sarin että Anonyymin kehotuksesta ottaa Kotiavun esimieheen yhteyttä ja puhua nosturin käytön koulutuksesta. Ensi viikolla olen taas varautunut, kun nosturia käytetään.

      Poista
  3. Olen ihan samaa mieltä siitä, että tuollaisista tilanteista on ilmoitettava, joten oikein hyvä kun päätit ottaa yhteyttä Kotiavun esimieheen. Olipa apuväline mikä hyvänsä, sen käyttö on oltava käyttäjillä hallinnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmoitin minä, Marjatta. Vastaanotto oli mitä oli, hyökkäys on paras puolustus. Liian suuren nostoliinan syyksi on turha kohellusta panna, kiinnitykset tehdään kaikissa liinoissa samoin. Tämän myönsi lopuksi esimieskin, mutta itse syy oli liinan koko. Etten unohda. Katsotaan, mitä ensi viikolla tapahtuu.

      Poista