25. lokakuuta 2014

HETKI VAIN ELÄMÄÄ

Ruotsi ei sitten löytänyt Itämeren pohjassa mönkivää mahdollista sukellusvenettä. Lopettivat etsimisen. Sininen zeppeliini kertoi Aurajoen sukellusveneestä, eikä sitäkään ole löydetty. Varma tieto kuitenkin oli, että se oli venäläinen "sukellusvenepöristin", jota Merivoimat oitis lähti jahtaamaan. Nyt on ainakin toistaiseksi rauhallista, ennenkuin seuraavat häiritsijät tunkeutuvat Suomen alueelle. Voipi olla myös niin, että ilmasta päin tullaan. Ihan taivaalta tupsahdetaan. Varmoja ollaan taas hetken ufojen vierailusta, tarkkailijat riemuitsevat ja asialle hurahtaneet odottavat sädetystä.

Meidän huushollissa eletään ihan tavallista arkea. Leikkasin puolison varpaankynnet, tiskasin ja panin koneeseen pyykkiä. Illalla katselin kymmenen minuuttia Vain elämää-ohjelmaa, jossa Samuli Edelmann oli päivän sankari ja isäntä. Vanhaherra Loiri ottaa leppeämmin, tyytyy vain nyökyttelemään laulun tahdissa, kun muiden päät heiluvat kuin heinämiehellä. Samaa tahtia konserteissa ja lavan edessä artistin laulaessa. Muistan eteläpohjalaisen tanssilavan ja joskus  elävän solistin värittämässä tansseja. Kaikki kuuntelivat kuolemanvakavina sormeakaan liikauttamatta. Ei hytkymistä, ei heilumista, ei käsillä aaltoja, ei mitään. Juhlallista touhua. Mutta tämä olikin joskus muinoin, kun tanssitkin otettiin horjumattoman totisesti. Nyt ollaan mannermaiseen tapaan vapauduttu ja suomalainenkin uskaltaa. Jaa-a, mitäpä olisi mieltä Olavi Virta?

Minä tykkään nykyisin haiku-runoista. Lainailen niitä tännekin ja nimenomaan Gustaf John Ramstedtin (1873-1950) käännöksiä. Sitten on vielä Kai Nieminen, joka myös tuntee japanilaisen kirjallisuuden. Ehkä pidän haiku-runoista niiden lyhykäisyyden vuoksi. Ehkä joidenkin ajatuksen ymmärrän, ehkä en. Tässä runossa näen sen, että aina pitää nähdä asiassa valoisa puoli.

KUUTA KATSELLESSA

Paloi aittani
- nyt ei ole estettä
kuuta katsoissain.

Tämä on Mizuta Masahide´n (1657-1723) haiku ja ehkä olen ajatuksen ymmärtänyt oikein. Totta kai japanilaisuus on minulle vierasta siitäkin huolimatta, että äitini aikaisemmassa elämässään oli ollut japanilainen. Sekin on ollut minulle uutta, että ennen kirsikankukkien hanami-juhlaa Japanissa oli luumunkukilla etusija. Helsingin Roihuvuoressa on keväisin kirsikankukkajuhla. Liekö yhtäkään luumunkukkaa mukana?






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti